Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Πρόταση Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με κοινούς κανόνες για την προώθηση της επισκευής αγαθών και για την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/2394 και των Οδηγιών (ΕΕ) 2019/771 και (ΕΕ) 2020/1828 [έγγραφο COM(2023)155]

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος (η επιτροπή), σε συνεδρία της που πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου 2023 εξέτασε αυτεπάγγελτα την πρόταση Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την προώθηση της επισκευής ελαττωματικών αγαθών [έγγραφο COM(2023)155]. 

Σκοπός της υπό αναφορά πρότασης Οδηγίας είναι η βελτίωση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς με τη θέσπιση ενιαίων κανόνων για την ενθάρρυνση της επισκευής και της επαναχρησιμοποίησης βιώσιμων ελαττωματικών αγαθών, εντός και εκτός της περιόδου της νόμιμης εγγύησης, συμβάλλοντας έτσι στην κυκλική οικονομία και στην πράσινη μετάβαση. 

Στη συνεδρία κλήθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, οι οποίοι παρουσίασαν τους βασικούς στόχους της πρότασης Οδηγίας. Στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε έγινε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών της επιτροπής επί διαφόρων πτυχών της προτεινόμενης νομοθετικής ρύθμισης. 

Η επιτροπή εξέφρασε την πρόθεσή της να συνεχίσει τη συζήτηση του θέματος, σε μελλοντική συνεδρία της, προκειμένου να διαμορφώσει την τελική της θέση επί της νομοθετικής πρότασης.